Fotot1

Författare

Lill Lindbäck

Välkommen!

Fotot


Sidan 1

Bea är tillbaka efter semestern och har börjat arbeta. Det är måndag morgon och slutet av juli månad. Om några veckor börjar ett nytt läsår. Hon har börjat gå igenom gamla papper, mycket ska slängas och annat ska sparas. Papperen läggs i olika högar. Okoncentrerad som hon är blir inte mycket gjort, dessutom läggs papperen i fel högar.

Månader kan gå utan att något händer. På bara fyra dagar har det hänt väldigt mycket. I onsdags inträffade första chocken, sedan dess har det matat på. Hur kommer det att se ut längre fram? Tankarna går hela tiden igenom dessa dagar. Det är mycket att ta in. Bea kommer på att hon behöver analysera dem. Det är tröttsamt, men ett måste. Igår, söndag, höll hon i ett foto och tyckte sig känna igen en person. Var det nyligen? Det måste det ha varit. Innan Södertäljeresan hände ingenting. För att få i ordning på sina tankar börjar hon från onsdags kväll.

Det var då jag hälsade på min stora kärlek i Södertälje, polismannen. Fortfarande är det lika svårt att ta hans namn i munnen. Besvikelsen gör för ont. Hur kunde han lura mig så kapitalt? Med dessa tankar går hon iväg för att ta viktiga kopior. Slänger en blick i den avlånga spegen, som hänger på väggen i korridoren. Stannar. Tittar. I minnet tonar en annan kvinna fram. Raka motsatsen till Bea. Hennes blick blir frånvarande och sedan tårögd. En stor tavla hängde på väggen i lägenheten och visade ett par. Kvinnan var ung och sockersöt. Hade långt blont svallande hår. På sig hade hon en fluffig rosa blus. Han, mannen på fotot, tittade kärleksfullt på den lilla kvinnan. Hon verkar vara raka motsatsen till mig, tänker Bea vemodigt.

Vi träffades på en bar här i Göteborg. Samma vecka hade han kommit från Södertäljde. Den kvällen pratade vi om det mesta. Han skulle gå på en sex månaders kurs här i Göteborg, dessutom arbeta vid sidan om. Efter två underbara månader flyttade vi ihop. Varför var han inte ärlig och berättade att han var gift och hade en familj? Då hade jag haft en möjlighet att välja. Jag blev inte kär i honom direkt, trots att han är den snyggaste killen jag har sett. Varje dag sedan vi träffades har jag blivit överröst med kärlek. Trots allt som har hänt älskar jag honom, tänker hon till spegeln.

Återigen ser hon honom i polisuniform, en gudomligt snygg man. I slutet på sitt vikariat skulle han åka hem och ordna med föräljning av sin lägenhet. Varje dag ringde han och sa hur mycket han längtade, saknade och älskade mig. Det var därför jag åkte från Göteborg till Södertälje för .…


Sidan 2

att överraska honom.Tur var att jag gjorde det. Det visade sig att han är gift och har barn! Hur kan man gömma undan så viktiga personer? Ofta var han ute och joggade och tränade på kvällarna. Var det då han ringde och pratade med sin fru? Sa god natt till sina små barn. Hemma hörde jag inte han ringde och pratade med några barn.

När jag närmade mig Södertälje ringde jag från bilen. Vad tyst han blev. Efter en kort stund bad han mig komma till ett hotell. Där berättade han om dem. Familjen. Paret har två barn och en Golden Retriever. De ska flytta till ett radhus om några månader. Chocken över vad han berättade och att jag kunde förlora honom gjorde att vi hade het sex. Hela tiden mumlade han att han lämnar sin familj för min skull. Självklart var jag såld i kärlekens namn. Återigen stiger en het ilska inom henne. Ilskan är inte enbart för att hon delar honom med en annan kvinna. Känslan att vara förrådd är svårast att bära. Den är nära att äta upp henne. Här hemma och på avstånd är det lättare att hata. När jag ser honom kan jag inte tänka klart. Då glömmer jag allt. Är det uniformen som gör den mannen snygg? Nej, han är lika snygg i andra kläder också. När hon ser honom framför sig fylls kroppen av het åtrå. Den pulserar igenom kroppen och gör henne matt.

Dagen efter bjöd han hem mig. Jag fick en chock, när jag såg lägenheten. Den var full av stök efter en familj. Leksaker och kläder låg spridda över allt. Sängarna var obäddade. Gamla kalsonger och strumpor låg på fler ställen än i tvättkorgen. Hur svårt är det att ta kalsonger, strumpor och annan tvätt till tvättkorgen? Det finns faktiskt tvättstuga. Precis som om vi bodde på medeltiden. Man kan undra om det är kvinnan som ska tvätta, laga mat, städa och ta hand om barn och man. Vilken tur att jag inte levde på den tiden. Jag hade blivit tokig.

En hög med reklam, dagstidningar och post låg utspridda på soffan. Tomma ölburkar och ett par grisiga tallrikar stod kvar på vardagsrumsbordet. Det såg ut som om han inte orkade hämta glas. På diskbänken var det fullt av disk. Varför plockar han inte ner disken i diskmaskinen? Jag såg att det fanns en. Ett par pizzakartonger och andra tomkartonger stod också på diskbänken. Är det så tungt att slänga skräpet? Varför kan inte jag träffa en kille som tar tag i saker och ting? Varför är det jag som ska behöva tänka på allting? Jag vill inte ha någon, som sitter och väntar på att maten ska bli klar. Vad är det för föräldrar som har uppfostrat sådana killar? Förresten, det finns tjejer som är likadana.

Han älskar mig, sa han bedjande. Jag är hans drömkvinna. Vilken kvinna smälter inte för sådana ord? Nu måste jag fråga mig om jag servade honom med allt? Ja, det gjorde jag, min dumma idiot. Och ja, vi ...