Den rostiga buren1

Författare

Lill Lindbäck

Välkommen!

Den rostiga buren


Sidan 1

En blänkande silvergrå BMW M3 kör in på en parkering i norra Göteborg. Ur bilen går en ung kille. Han tittar på de breda däcken och fälgarna med samma märke som bilen. Guldkedjor dinglar runt halsen. En titt på relexklockan, en lättare putsning, han går några steg, men stannar till. Vänder sig om och ler med beundrande blickar på sin bil. Med raska steg går han mot hyreshuset. Öppnar dörren till sitt hem och tryggheten. Drar girigt in doften av mat som strömmar ut.

Ute på gatan står en tjugo år gammal oansenlig bil parkerad vid hyreshuset. Ingen tar notis om den. I bilen sitter två vältränade män. De har väntat i ett par timmar, något de är vana vid. När den unge killen skyndar förbi tittar de upp. Nickar mot varandra, men väntar drygt en halvtimma. Sedan går de ur bilen, men låser den inte. I deras värld går det lätt att öppna en bil. Lugnt går de in i samma uppgång och två trappor upp. En av männen slänger en blick på namnet och nickar mot den andre. Genast tar han ett par steg bakom dörren och drar upp en pistol. Den andre trycker på ringsignalen. Innanför hörs springande steg. Dörren öppnas av en mörkhårig liten skönhet. Hon frågar något på ett språk, som mannen inte förstår. Han säger ett namn. När flickan ropar in i lägenheten tränger männen sig in. Den lilla flickan lyfts upp. Genast börjar hon skrika och fäkta med armar och ben. Far och son kommer rusande. Killen tvärnitar då han ser männen. Vänder sig hastigt om och rusar mot balkongen. Den andre mannen, han utan pistol får tag i honom.

"*Vi vill ha våra pengar du är skyldig oss."

"Jag, jag har inga pengar", stammar han sturskt.

Stora mängder pengar är lånade från en privat bank med hög ränta. Förfallodagen har kommit och gått. Efter påtryckning har pengarna fortfarande inte blivit inbetalda. Mannen gör sitt arbete. Drar med en enkel röresle upp armarna på pojkens rygg. Sedan vrids de sakta, pojken kvider av smärta. Naturligtvis försöker hans far hjälpa honom. Den andre mannen har dottern och är beredd med sitt vapen. Riktar den mot fadern som stelnar till.

"Var har du pengarna?" viskar den andre mannen i killens öra.

"Jag har inga", kvider han skräckslaget igen.

"Sälj BMW:n och klockan", får han till svar.

Det glimmar plötsligt till i den unge mannens ögon.

"Den är inte min", säger han snabbt.


Sidan 2

"Det säger alltid sådana som du. Den står på dig, din girige lille skit! Låna pengar kan du, men betala tillbaka, det kan du inte. Du vet inte vem du har att göra med. Nu ska jag visa dig vad som händer när man inte betalar."

Ett rått leende dyker upp i mannens ansikte. Sakta, men säkert vrider han om armen. Slutar inte förrän ett ben i armen smäller till. Armen är nu bruten. Tjutet av smärta är så hög att det slår lock för öronen. Allt händer nu fort. Mamman, som precis har kommit från tvättstugan springer in till vardagsrumet. Slänger sig över sin son för att skydda honom. Mannen böjer sig ned. Kastar med ett omilt ryck bort henne. Av rycket ramlar kvinnan bakåt och slår i huvudet mot vardagsrumsbordet. Avsvimmad glider hon sakta ner mot golvet, men mannen är inte färdig än. Han tar ett grepp kom killens skjorta och sliter upp honom från golvet. Rycket gör att han tjuter till igen av smärta. Ansiktet är kritvitt.

"Jag har inga pengar", viskar killen igen.

Smärta, rädsla och tårar lyser i ansiktet.

"Du köpte bil, klocka och kläder för pengrna. Inte ett öre har du betalat tillbaka. Räntan har vuxit till det dubbla. När har du tänkt betala?" Inget svar. Mannen börjar bli irriterad. "Jag sa att jag skulle lära dig ett och annat."

En hård spark, och ett nytt genomträngande tjut ekar i läggenheten. Hela familjen skriker av förtvivlan. Den lilla flickan skriker skräckslaget och ropar efter mamma. Nu kan pojken varken röra armen eller sitt ena ben. Fadern skriker högt för att överrösta dottern.

"Vi ska skaffa fram pengar!"

"När får vi dem?"

"Jag vet inte", ropar mannen osäkert.

En nick går mellan de beväpnade männen. Samme man som misshandlat sonen i familjen kliver med stora steg mot kvinnan. Halvt avsvimmad slits hon upp från golvet och dras in till sovrummet. Dörren smälls igen med en fot. Några sekunder senare hörs ett högt snyftande ljud innanför dörren.

"I morgon! I morgon", skriker mannen i panik.

Ytterligare ett par minuter går. Under tiden stirrar mannen på dem, sakta går han fram till dörren. Knackar lättt på den. Under tiden har han pistolen riktad mot den lilla flickan. Dörren öppnas efter en stund. Den andre mannen går med ett belåtet leende ut från rummet. Gylfen dras upp. Ingen kan missförstå vad som hänt.

"Där ser ni. Det var väl inte så svårt. Vi kommer tillbaka. Skicka inte din son eller någon annan familjemedlem till ert hemland. Har du inte ...